Er zijn verschillende soorten glijmiddelen op de markt die ook voor verschillende dingen bedoeld zijn. Bij aanschaf van een glijmiddel is het altijd raadzaam om eerst te bedenken waar het voor gebruikt gaat worden, voor een speeltje of om de seks soepeler te laten verlopen.

Siliconen

Glijmiddel op siliconenbasis is prettig in het gebruik, omdat niet heel snel opdroogt. Het is daarom lang te gebruiken en laat de huid zacht aanvoelen. Bovendien is dit type glijmiddel hypoallergeen en veroorzaakt bijna nooit irritaties. En nog een groot voordeel is dat siliconenglijmiddel in water gebruikt kan worden. Water is geen glijmiddel en alles op waterbasis spoelt makkelijk weg, dat geldt hier niet voor.

Het nadeel van een glijmiddel op siliconenbasis is dat het niet met alle speeltjes gebruikt kan worden. Het is dan ook zeer aan te raden om te kijken of het speeltje waar je het glijmiddel voor wilt gebruiken, geschikt is om met een siliconenglijmiddel te gebruiken. En als het wel kan, dan moet het speeltje na gebruik grondig gereinigd worden met een speciaal schoonmaakmiddel. Als je het alleen met water en zeep schoonmaakt, bestaat het risico dat het niet goed schoon wordt en het materiaal van het speeltje aangetast wordt waardoor de levensduur ernstig verkort wordt. Ook kunnen niet alle condooms samen met siliconen, ook daar is het opletten voor gebruik.

Waterbasis

Er zijn heel veel glijmiddel te krijgen op waterbasis. Voordeel van glijmiddel op waterbasis is dat veilig met speeltjes en condooms te gebruiken is. Het speeltje kan daarna gewoon met water en zeep schoongemaakt worden en er is geen risico dat het materiaal aangetast wordt.

Ook na gebruik van een glijmiddel op waterbasis geldt dat het makkelijk af te spoelen is en de huid daarna zacht aanvoelt. Maar eigenlijk zijn glijmiddelen op waterbasis niet geschikt voor massages in tegenstelling tot siliconen. Zeker de goedkopere varianten willen nog weleens snel opdrogen en dan gaan plakken.

Bijzonder gebruik

Voor anale seks zijn speciale glijmiddelen op de markt. Deze zijn overwegend op siliconenbasis, maar er zijn er enkele op waterbasis. Voor anale seks is het aan te raden om daar een speciaal glijmiddel voor te gebruiken, omdat de anus zelf helemaal geen vocht aanmaakt en de sluitspier moet kunnen ontspannen (bron).

Er zijn speciale glijmiddelen voor speeltjes waar weliswaar siliconen in verwerkt zijn, maar minder dan in de standaard glijmiddelen op basis van siliconen. Dit maakt het schoonmaken van het speeltje eenvoudiger, hoewel er nog steeds een speciale reiniger voor moet worden aangeschaft. Daarnaast geldt dat dit glijmiddel niet geschikt is voor speeltjes die samen kunnen met siliconen.

Er zijn glijmiddelen die verkocht worden als massagegel en glijmiddel in een. Daar zitten heel leuke dingen tussen, maar sommige zijn op waterbasis en dat gaat plakken. Voor deze middelen geldt dat het zeker loont om reviews van andere gebruikers te lezen voor aanschaf.

Door jasper